Η πρώτη γυναίκα υδραυλικός στην Αίγυπτο

Η πρώτη γυναίκα υδραυλικός στην Αίγυπτο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεωνΣΥΝΤΑΚΤΗΣ INSIDEOUT BORDERS · ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 · ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ είχε πει κάποτε: «όσο προχωρούμε στη ζωή γίνεται όλο και πιο δύσκολη γίνεται, αλλά όσο αγωνιζόμαστε απέναντι στις δυσκολίες τόσο δυναμώνει η καρδιά μας». Αυτή η φράση συνοψίζει την εκπληκτική ιστορία της Σεχάμ Ελ-Μογκάζι, πρώην υπαλλήλου τραπέζης, που θέλησε και κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα υδραυλικός στην Αίγυπτο.Μετά την απόκτηση του πτυχίου της το 1972, η Μογκάζι εργάστηκε σε μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Αιγύπτου.

Μετά από επτά χρόνια, γνώρισε τον σύζυγό της και απέκτησαν τρία παιδιά: ένα γιο, τον Μπασέμ και δύο κόρες την Μπασάντ και την Μπάρδη.Λίγο αργότερα παραιτήθηκε από τη δουλειά της για να φροντίσει τα παιδιά τους. Ωστόσο, μετά από 14 χρόνια, ο άνδρας της έφυγε από το σπίτι, αφήνοντας τα τρία παιδιά τους και τη μητέρα τους.Αργότερα η Σεχάμ ανακάλυψε ότι την χώρισε για να παντρευτεί μια άλλη γυναίκα και ξεκίνησε το ταξίδι του αγώνα της απέναντι σε όλες τις προκαταλήψεις.«Ήταν ένα σοκ για μένα και τα παιδιά μου. Ήμασταν σε μια βαθιά θλίψη για δύο χρόνια» λέει σε συνέντευξή στο αραβικό «Al-Monitor».«Αυτό που κατέλαβε το μυαλό μου ήταν πώς θα μπορούσα να θρέψω τα παιδιά μου, ειδικά αφού είχα αφήσει τη δουλειά μου. Γι ‘αυτό και αποφάσισα να μάθω ένα επάγγελμα, μια τέχνη» θυμάται η 60χρονη σήμερα Σεχάμ.Πρώτα αποφάσισε να μάθει σχέδιο. Πήγε σε ένα κέντρο που προσφέρει έκπτωση στα μαθήματα, αλλά μετά από μερικούς μήνες, δεν αισθάνθηκε ότι είχε σημειώσει κάποια πρόοδο, έτσι άφησε την σχολή κι εργάστηκε ως μανικιουρίστα σε κομμωτήριο. Στους πελάτες άρεσε πολύ η δουλειά της και της ζήτησαν να κάνει πεντικιούρ και μανικιούρ στα σπίτια τους, κάτι που ενόχλησε τον διευθυντή της, που την απέλυσε.
«Ήμουν έτοιμη να τρελαθώ. Χρειαζόμουν χρήματα για να θρέψω τα παιδιά μου, ειδικά αφού πούλησα το αυτοκίνητό μας και στη συνέχεια περάσαμε με αυτά τα χρήματα».Η Σεχάμ δεν το έβαλε κάτω. Προσπάθησε σε πολλές άλλες δουλειές, όπως το μαγείρεμα για τους ηλικιωμένους και την παροχή τροφής στα σπίτια τους με αντάλλαγμα ένα χρηματικό ποσό. Στη συνέχεια εργάστηκε ως βοηθός σε πλυντήριο. Αλλά τα χρήματα που πήρε από αυτές τις θέσεις εργασίας δεν ήταν αρκετά για να τα βγάλουν πέρα.Στη συνέχεια, το όνειρό της να ζήσει μια καλύτερη ζωή έγινε πραγματικότητα, όταν έμαθε, κατά τύχη, ότι μια μη κυβερνητική οργάνωση παρέχει μαθήματα κατάρτισης για πολλά επαγγέλματα δωρεάν.«Πήγα εκεί και τους ζήτησα να γραφτώ στα μαθήματα για οποιοδήποτε διαθέσιμο επάγγελμα στο κέντρο».
Πέρασαν δύο μήνες και ξαναπήγε πάλι στο κέντρο μόνο για να ανακαλύψει ότι εξακολουθούν να διδάσκουν τα μαθήματα κατάρτισης υδραυλικών και ότι έπρεπε να περιμένει άλλο μήνα, αν ήθελε να γραφτεί για σχέδιο.«Έκλαψα πολύ. Τους είπα ότι έπρεπε να μάθω ένα επάγγελμα για να κερδίσω χρήματα. Τους ζήτησα να με αφήσουν να ενταχθώ στα μαθήματα των υδραυλικών. Γελούσαν στην αρχή με έκπληξη, αλλά στη συνέχεια όταν είδαν ότι μιλούσα σοβαρά, με άφησαν να τα παρακολουθήσω».Της είπαν όμως ότι πρόκειται για ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα που εξαρτάται από τους μύες και δεν είναι κατάλληλο γι ‘αυτήν καθώς ο υδραυλικός εργάζεται σε σπίτια μόνος του και αυτή ως γυναίκα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει παρενόχληση.«Οι ανησυχίες τους ήταν ανοησίες για μένα» είπε η γυναίκα. «Πιστεύω ότι κάθε δουλειά χρειάζεται μόνο καλή σκέψη και αφοσίωση. Αυτό είναι όλο».Βλέποντας την αποφασιστικότητά της, το κέντρο της την έκανε αποδεκτή ως την πρώτη γυναίκα που παρακολούθησε ποτέ μαθήματα υδραυλικών και εκείνη έπρεπε να αντιμετωπίσει, πλέον, τα εχθρικά και περιφρονητικά βλέμματα των ανδρών συναδέλφων της.
Μετά από ένα χρόνο και μισό θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, η Σεχάμ πέτυχε και μάλιστα ξεπέρασε τους συμμαθητές της. «Ήρθα πρώτη στην τάξη μου», θυμάται, σήμερα.Όμως τα παιδιά της δεν είχαν ιδέα ότι η μητέρα τους είχε αποφασίσει να εργαστεί ως υδραυλικός.
«Ήταν άλλο ένα σοκ για αυτούς. Μια από τις κόρες μου απείλησε να αυτοκτονήσει και ο γιος μου ήταν έτοιμος να αλλάξει το όνομά του» λέει.Τους συγχώρεσε, περιμένοντας μια τέτοια αντίδραση. «Φυσικά και είναι δύσκολο για αυτούς να δουν τη μητέρα τους, που συνήθιζε να φορά καλά ρούχα και να πηγαίνει βόλτα με το αυτοκίνητο, τώρα, να καθαρίζει και να ξεβουλώνει τουαλέτες και νιπτήρες».«Πείστηκαν, όμως, ειδικά όταν είδαν τους γείτονές μας να σπεύδουν στο σπίτι μου ζητώντας βοήθεια επειδή πλημμύρισαν τα διαμερίσματά τους».«Συνειδητοποίησαν τότε ότι είμαι ένας VIP, πολύ σπουδαία» λέει η Σεχάμ, γελώντας.Οι απολαβές της άρχισαν να γίνονται όλο και υψηλότερες. Αγόρασε κινητά τηλέφωνα για τα παιδιά της και έτρωγαν, πλέον, κρέας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Νοίκιασε ένα μικρό μαγαζί στη γειτονιά όπου ζει. Έβαλε μια πινακίδα με το όνομά της και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου της, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη από τους πελάτες.Πολλοί άνδρες υδραυλικοί ζήλεψαν και προσπάθησαν να την σαμποτάρουν, αλλά δεν τα κατάφεραν.Πηγαίνει στα σπίτια των πελατών της μεταφέροντας μια βαριά τσάντα γεμάτη εργαλεία, όπως ένα κόφτη σωλήνα χάλυβα, την «σκύλα», σφιγκτήρες σωλήνων, ένα σφυρί, ένα τρυπάνι, ένα κλειδί για λεκάνη και διάφορα είδη από κατσαβίδια.
 Για 15 χρόνια τώρα, εργάζεται σκληρά σε αυτό το ανδροκρατούμενο επάγγελμα. Δεκάδες αιγυπτιακά και ξένα μέσα ενημέρωσης κάλυψαν την ιστορία της με θαυμασμό. τα παιδιά και τα εγγόνια της είναι υπερήφανα για αυτήν.«Χαίρομαι που ήμουν σε θέση να μεγαλώσω τα παιδιά μου, με ένα νέο επάγγελμα για τις γυναίκες στην Αίγυπτο, αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Τίποτα δεν είναι αδύνατο»!

Πηγή : http://insideoutborders.com/2017/03/29/the-first-female-plumber-in-egypt-roused-a-storm/

Καλάθι αγορών